Als kleine aap ruilde ik al na enkele maanden levenslicht de moederborst voor een fruitpapje of stamppotje patat. Blij dat ik van die obligate tepel af was, wou ik mijn eerste tandjes bloot lachen, maar die had ik toen nog niet. Nog vòòr ik een haar op mijn hoofdje had, leerde ik lopen. Maar lopen doe je als kleine niet zonder dat andere werkwoord [...] Met een emmer op een ladder zag ik vader in karobroek kersen plukken. Toen ik hem achterna wou klimmen zonder klimmersbenen viel ik pardoes op mijn kop. Ik blète gans de buurt in watersnood… Misschien vatten de sentimenten uit de eerste levensmaanden het verdere leven nog het beste samen. Of reikt LEVEN verder dan vallen, opstaan, lachen en wenen?

VALLEN kan op vele manieren en in vele betekenissen. In ongenade, met je kop omhoog, voor iemand… Ik val nog steeds, maar altijd minder diep. Of ik aan later denk? Soms. Vaak eigenlijk. Vroeger dacht ik dat ik clochard zou worden, maar de winters zijn me te koud. Soms leven we in ontelbaar veel paradijzen van fantasie. De fantasie is als een idylle, een humuslaag die zich onder je hersenpan spint. Zoals de meeste mensen heb ik een leven vol dagdromen. Zolang je maar blijft dromen is alles ok, zeggen ze dan. 's Nachts of overdag. Maar gelukkig dat de weg tussen droom en werkelijkheid lang is. Heel erg lang. Al kan die ook ontnuchterend kort zijn. Te kort voor een dromenkunstenaar. Vroeger keek ik door het raam en zag een tuin om in te spelen. Nu kijk ik door datzelfde raam en zie ik zon of regen. Ik kijk m'n humeur tegemoet.

Simon Carmiggelt sprak ooit: 'Drie vierde van de mensen zijn gek, maar het is van dat één kwart dat je moet oppassen.' Een statement dat zich verheft boven de taal van de waanzin zelf. In de geest van deze tijd is het misschien boud te stellen dat gek zijn gezond is. Maar als ik zo vrij mag zijn: slecht lijkt het me niet. Nog elke dag kijk ik door het raam naar buiten. Maar wijzen doe ik met m'n vingers voortaan ENKEL naar het licht.

Veel leesplezier,

Tommy

 

<<<
 
copyright Tommy Vermeire - www.geocities.com/tobyhouse_be - realisatie: tomM - tommoerman@advalvas.be

 

1